© 2011 eva Mitt i naturen

Galanthus

Det här fånget snödroppar fick jag från min farmor och farfars trädgård, när deras hus skulle rivas. Dessa skönheter pyttsade jag ut i trädgårdens rabatter i hopp i att de skulle sprida sig.

Latinskt namn: Galanthus

Artnamn: Nivalis

Svenskt namn: Snödroppe

Blommar: januari- april

Blomfärg: Vit

Höjd: 10-15 cm

Trivs bäst i: Plantera i humusrik lättlera, väldränerad jord, Snödropparna föredrar hel eller delvis skugga eftersom deras kronblad är känsliga för solljus. Snödropparna måste dessutom planteras djupt, särskilt i torr jord, eftersom de kan torka ut snabbt.

Förökning: delning, gärna “in the green”, precis efter blommning.

Övrigt: Hela växten är giftig och kan orsaka kräkningar

Tips: Undvik gödsel i jorden vid förökning, kogödsel ska vara direkt skadlig för löken.

Etymologi. Släktnamnet Galanthus kommer av grekiskans gala (mjölk) och anthos (blomma) och betyder ‘med mjölkvit blomma’. Artnamnet nivalis kommer av latinets nivis (snö) och betyder ‘växer vid snö’

Jag gillar: Snödroppen ger mig först och främst hopp om att våren är på gång. Jag tycker om dess gracila växtsätt med den lilla klockan dinglande på en späd själk. Jag har under veckorna insett att den “vanliga” snödroppen inte existerar! När jag ser snödroppar i trädgården idag lägger jag märke till deras olika blad till både färg och storlek, de olikformade blommorna, och höjden på stängeln.

blog comments powered by Disqus