© 2012 eva Lammöron i blom 2011

Historian om lammöronen

För mig är växter inte bara växter som man köper för att den ska skapa den rätta känslan i rabatten. De flesta av mina växter har ofta en historia bakom sig, ett stort habegär eller ett minne. Ett av dessa är minnesvärda växterna är lammöronen.

När vi flyttade in i det nybyggda huset 2004, bestod hela tomten av åkermark. Jag hade stora planer för trädgården redan då. Den skulle ha stora cirklar i mitten med torn där det klättrade klematis och rosor. Strax efter vi hade flyttat in, kom min farbror susandes på sin motorcykel och med sig hade han en hel del växter, bland annat lammöron.

Med mina stora ambitioner började jag gräva mina cirklar mitt i “åkern” och fyllde på med påsjord, för att jag ville ju ha en bra jord. Ack vilket misstag. Jag planterade glatt de fina växterna jag hade fått och såg fram emot blomsterprakten. En dag började det regna, och jag tror det fortsatte att regna i en månad.

Mina vackra runda rabatter förvandlades till sur torvvälling, som luktade allt annat än gott. Det drog förvisso till sig en groda men det var nog allt vackert som hände den sommaren. På hösten plöjde jag ner en massa grovkornigt grus i lerjorden, vilket har gett mig en väldigt bra och medgörlig jord, speciellt efter år av nerklippta växtmaterial.  Jag räddade en del blommor, men jag har nog bara kvar lammöronen som jag fick av min farbror.

För ett år sedan omkom min farbror i en olycka. Ett år då lammöronen var fantastiskt frodiga och livsglada. I år är lammöronen på återhämtning. Jag hoppas att de kommer tillbaka i sin glans nästa år.

 

blog comments powered by Disqus