© 2012 eva IMG_9622

Älskade gräsmatta

Vi svenskar verkar vara alldeles tokigt förälskade i vår gräsmatta. Är det inte konstigt att vi väljer att värna om den svårskötta, energikrävande och gödselslukande gräsmattan när man kan ge omge sig av färg, form och doft.

Ändå så svär vi varje år över hur ful vår gräsmatta kan vara. Vi klagar över mossan som växer för att vi faktiskt har felplanerat vår trädgård och lagt gräsmatta där gräsmattan inte trivs och där mossan trivs. Vi bekämpar maskrosor och annan växtlighet i gräsmattan antingen genom att slita ut maskrosjärn eller strö ut kombigödsel, dvs gödsel mot gräs och gift mot ogräs i samma medel.

Vi hävdar till vårt försvar att gräsmattan är lättskött. Jämförbart med vad?

Det finns ingen växt som kräver så mycket underhåll som gräs. För att få en vackert grön gräsmatta ska den klippas ofta, ibland mer än en gång i veckan, vattnas rikligt och gödslas.

Gräset är starkväxande. Den sprider sig in i rabatter så man måste rensa och hålla gräsmattan i schack.

För en fin gräsmatta ska du enligt Bengt Hansson, produktchef och grässpecialist på Weibulls, hela artikeln finns att läsa på Vi i villa hemsida:

VÅR:

Bekämpa mossa & ogräs + kratta + vertikalbeskära+ gödsla + klippa + kantbeskära vid rabatter

Enligt Bengt: Sprid ut ett långtidsverkande gödsel över gräset. Vänta med att städa upp gräsmattan tills gräset har grönskat ordentligt, då tål det lite hårdare krattning. Har du mossa är våren rätt tid att bekämpa den. Ogräset ska också bekämpas på våren när ogräset är som frodigast och växer snabbt. Sprider man till exempel Weibulls Kombi som innehåller både gödsel och ogräsmedel tar ogräset detta till sig snabbare vid denna tidpunkt på året. Det kan finnas anledning att vattna gräsmattan även under sen vår/tidig sommar när väderleken är solig med torr kraftig vind som ger en hög avdunstning.

SOMMAR

Gödsling + vattning + klippning

Tänk på att du ska vattna länge och väl på din gräsmatta, så det blir rejäl rotblöta. Jag brukar lägga ut trädgårdsslangen och flytta den när det har blivit en ordentlig pöl.

Bengts kommentar: Normalt är bevattning det man förknippar med sommaren, ger man vatten vill gräset också ha mat. 2-3 kg av till exempel Weibulls Supergramino i juli-augusti ger en stark och konkurrenskraftig gräsmatta.


HÖST

Mossbekämpning + eventuellt gödsel

Bengt säger: Finns mossa är det tid igen att sprida ut mossmedel i september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då behöver man inte stimulera tillväxten utan det är inlagring av näring i rotsystemet som är viktigt, detta görs med ett gödselmedel speciellt avsett för hösten. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Städa noga upp gräsmattan inför vintern och våren.

VINTER:

När gräset precis har börjat frysa ska man inte gå på det då det kan orsaka gula fotavtryck. Dessa försvinner igen.

Har man en tätbevuxen rabatt med perenner och buskar ser samma skötselschema ut så här:

VÅR:

Klipp ner gamla pinnar/blad från perennerna etc + gödsla med organiska medel (ko/hönsgödsel, kompost) + rensa ogräs + ansa buskar + klippa rosorna + njuta av vårlökarna

Det är väldigt vackert att blanda träd, buskar, marktäckande perenner, höga och låga perenner i samma rabatt. Tänk på att en vacker stam kan ge dig glädje året om. Både blad, blommor kan ge rabatten ett levande intryck.

SOMMAR:

Klippa ner vissa perenner efter blomning +klippa vissa rosor för mer och längre blomning + NJUTA + plocka buketter

HÖST:

Plocka bort fröställningar om du inte vill att växterna ska sprida sig  + klippa ner fula sommarperenner

TROTS allt jobb älskar jag  gräsmatta.

Den är härlig att gå på, speciellt älskar jag att gå runt barfota i gräset, gärna i morgondaggen.

Mysig att ligga på om man vill ta det lugnt.

Perfekt spelplan för bollspel, lekar, mingel etc.

Nyklippt gräs luktar så gott.

Gräs i komposten sätter igång förbränningen och mikrolivet.

Den täcker snabbt stora ytor.

 

Men gör dig själv en stor trädgårdstjänst! Blanda växtligheten – gräsmatta, träd, buskar,  perenner, sommarblommor, grönsaker! Våga släppa loss och blanda hejvilt!

Det ger dig, själen & naturen en större njutning än en gräsmatta med ett äppleträd på.

 

Eva Hedgate arbetar som trädgårdscoach och kostrådgivare. I sitt företag Vardagsinspiration förenar hon mat och trädgård med färg, kreativitet och lust för att sätta guldkant på vardagen. Som diplomerad coach har Eva ett coachande synsätt vid sina konsultationer och kurser. Eva håller ofta föreläsningar om att finna glädjen i sin trädgård och kost.

 

 • http://stjarnarve.blogspot.se/ Susie Bloom

  Jag har alltid hävdat att gräsmattan är det jobbigaste som finns i en trädgård. När jag bodde i Stockholm och endast hade 702 kvm så hade jag en gräsmatta som var som en golfgreen. Den klippte jag var 3:e till var 4:e dagmed en “handjagare”  hela säsongen och vattnade minst 3-4 timmar på varje plätt varje vecka. Vi dressade med sand på hösten – vi bodde mitt emot Älvsjömässan på en gammal sjöbotten så vi hade lerjord – oxch gödslade 3 gånger per säsong. Eftersom vi hade en vildvuxen äng utanför med MASSOR av maskrosor så spenderade jag vårarna med att sticka tusentals maskrosor. När sen mina vänner som var lite trädgårdsintresserade dök upp så hörde jag ofta skadeglatt;
  Ja, men titta där, där har du en maskros mitt på gräsmattan! 
  Det verkade som om dom inte såg allt fint som växte överallt, eller att gräsmattan för övrigt var nästan perfekt!!

  Numera när jag bor på landet, mitt ute i skogen på Gotland, så bryr jag mig inte om ogräset i gräsmattan. Vi har stor tomt, nästan 5000 kvm, så gubben och jag har varsin åkgräsklippare (en för yttertomten och så min för innertomten). Sar vi ett par vanliga Klippo också.  Alltså klipper vi gräset ofta – han är ute och gör det just nu t.ex. – men av ett enda skäl; Det är att hålla undan ogräset något så när från rabatterna! Men vi gödslar aldrig och bellis gör att gräsmattan är underbart vit och vacker innan man blir tvungen att klippa den.
  Så – min åsikt är, fy 17- för gräsmatta! Det skulle helt klart räcka med en pytteliten rundel med en diameter på 2-3 meter, resten kunde få vara marktäckare!!

 • eva

  Vilket underbart inlägg, Susie. Tack för att du delade med dig!

blog comments powered by Disqus